Zoeken

Laatste Nieuws (Actualiteit en Logboek)


Database Prijzen

Uw kommentaar

Deze website bestaat vandaag

Aantal kliks op deze website

Aantal bezoekers online op deze website

Uitgebreide Statistieken Website

Uber is een internetonderneming die personenvervoer aanbiedt in verschillende landen. Het bedrijf verbindt via zijn mobiele app klanten in 42 landen met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs. Vooral dat laatste is niet onomstreden, in verschillende steden kwamen officiële taxichauffeurs in protest tegen deze bedrijfsvoering.

Geschiedenis

Uber werd in 2009 in San Francisco opgericht door Travis Kalanick en Garrett Camp. In juni 2010 konden inwoners van die stad voor het eerst gebruikmaken van de diensten die het bedrijf aanbood, op dat moment nog alleen een limousinedienst(UberBlack). Later werden diensten als UberX (geen luxewagens), UberTaxi (gelicenseerde taxi's), UberSUV (grote auto's), UberLux (luxewagens) en UberPop (niet-gelicenseerde chauffeurs) geïntroduceerd, alle volgens hetzelfde principe: klanten kunnen een wagen vinden en boeken via de app, waarna de rit via een creditcard wordt betaald en klanten hun chauffeur een beoordeling kunnen geven.

In juli 2012 werd de dienst beschikbaar in Londen. In december van dat jaar kwam Uber ook naar Amsterdam, later volgden ook Rotterdam en Den Haag. In februari 2014 werd UberPop gelanceerd in Brussel, waarmee voor het eerst UberPop in een stad eerder gelanceerd werd dan andere Uber-diensten.

In juni 2014 werd bij een financieringsronde 1,2 miljard dollar opgehaald, waarmee investeerders het bedrijf waardeerden op 17 miljard dollar. In juli 2014 was de dienst beschikbaar in 156 steden in 42 landen.

Controverse

De introductie van UberPop wordt geregeld bekritiseerd: chauffeurs in onder andere Londen, Parijs, Madrid, Barcelona en Berlijn protesteerden tegen deze Uber-variant. In Brussel en Berlijn werd Uber door de rechter verboden.

Brussel

Op 25 februari 2014 werd UberPop gelanceerd in Brussel, waarmee voor het eerst niet-gelicenseerde chauffeurs als eerst werden uitgerold in een stad. Taxichauffeurs gingen in protest, met steun van minister van Vervoer Brigitte Grouwels, en op 15 april verbood een rechter de Uber-activiteiten in de Belgische hoofdstad op straffe van €10.000 per overtreding. Eurocommissaris Neelie Kroes kon geen begrip voor het vonnis opbrengen, waardoor een kleine mediaoorlog tussen de twee bewindsvrouwen werd uitgevochten. Uber biedt ondanks het verbod nog steeds zijn diensten aan in Brussel.

Amsterdam

Na de introductie van UberBlack in 2012, werd op 30 juli 2014 ook UberPop in Amsterdam gelanceerd. Omdat voor het aanbieden van taxidiensten een taxivergunning vereist is, meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport nog diezelfde dag dat ze zou optreden tegen deze 'illegale snordersdienst'.


Uber en KLM

Uber werkt samen met KLM, zodat je na het landen met een KLM-vlucht naar je eindbestemming kan rijden in een Uber-taxi.

Het is voor reizigers nu mogelijk om via de website van KLM een Uber te bestellen. Met de dienst kan je een route uitstippelen tussen twee locaties (er is wel een afstandslimiet) en krijg je meteen de reisduur en prijs in beeld. Een Uber-ritje aanvragen via KLM werkt niet alleen in Nederland, maar ook in andere steden waar Uber actief is. Je kan zelfs nog kiezen of je gaat voor UberPOP, UberBLACK of UberLUX.

Citytrip

Als je tussen 27 oktober en 11 november een KLM Citytrip boekte, kreeg je 30 euro aan Uber-tegoed cadeau, wat je bij aankomst meteen kon gebruiken of wat je voor een later moment bewaarde. Je kon het gratis tegoed overigens alleen gebruiken als de rit in euro's betaald moest worden.

API

Een Uber bestellen via de website van KLM was tot een paar maanden geleden ondenkbaar. In augustus van dit jaar kondigde Uber aan zijn API open te stellen voor derde partijen, waarna bijvoorbeeld integratie met de KLM-website mogelijk werd.

Terug naar boven